Veri Bilimi Konferansı

Türkiye’nin İlk Veri Bilimi Konferansı Yalova’da Gerçekleştirildi

Yalova Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Veri Bilimi ve Uygulamaları Konferansı, 6 ülkeden 120 akademisyenin katılımıyla gerçekleşti. 4-7 Ekim tarihleri arasında yapılan konferansta, veri bilimi farklı yaklaşım alanlarının katkılarıyla ele alındı.

Türkiye’de ilk kez gerçekleşen Uluslararası Veri Bilimi ve Uygulamaları Konferansı (ICONDATA), Yalova Üniversitesi’nin katkılarıyla Yalova’da başladı. 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen konferansta, veri setleri üzerinden gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, 6 ülkeden 120 akademisyenin katılımıyla sunuldu. Rizom Resort Otel’in ev sahipliğindeki konferansın açılış töreni ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve Konferans Başkanı Doç. Dr. Murat Gök ve çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’de ilk defa verilerin çevrimiçi paylaşımını mümkün kılan bir veri merkezi platformu oluşturulan konferansta, katılımcılar verilerini bu platformda paylaşarak, platformdaki tüm verileri görme, indirme ve üzerinde çalışma yapma hakkına sahip olacak.

“İnsan başat unsurdur”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, moral değerlerle birleştirilen verilerle çalışmanın, günümüzün en önemli meselelerinden biri olduğunu söyledi. İnsan merkezli teknolojik ve dijital verilerin birlikte değerlendirilmesini gerektiğini belirten Prof. Dr. Cebeci, “Günümüzde, verilere dayanan kararlarla, planlarla, formüllerle çalışmadıkça başarıya ulaşma şansımızın olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle data bilimi ile çalışma hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Dijital verilerin hayatımızı kuşatmasıyla beraber insan rolünün yerini, sayısal otomasyonlar alıyor. Ancak her ne  olursa olsun insan başat unsurdur” ifadelerini kullandı.

 

“İnsan psikolojisine yükleniliyor”

Ülke olarak içinden geçtiğimiz süreçte uydurma verilere insan psikolojisi ve sosyal hafızanın hedef alındığını söyleyen Prof. Dr. Suat Cebeci, “Ortada herhangi bir felaket olmamasına rağmen uydurma verilerle, ekonomik anlamda insan psikolojisine yüklenildiğini görüyoruz. Buna rağmen sözgelimi dolarla alakası olmayan ürünlerde bile yüzde yüzün üzerinde fiyat artışı yaşanıyor. Bu nedenlerden dolayı bizler, verileri kendi moral değerlerimizi güçlendirmeye sevk etmeliyiz. Sadece teknolojik verilere odaklanarak insan psikolojisini, sosyal psikolojiyi ve moral değerleri ihmal edersek sonuç ters etki yapan bir silaha dönüşebilir. Çünkü günümüzdeki mücadele, teknolojiyi değil insanı ve toplumu elde etme mücadelesidir. Dünya toplumları arasında saygın ve güçlü olmak istiyorsanız, önce dirençli ve bu saldırılara karşı koyabilme kabiliyetinde olmalısınız” diye konuştu.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman adına katılımcıları selamlayan Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güler ise böyle bir konferansı düzenlediği için Yalova Üniversitesi’ne teşekkür ederek belediyenin bilgi işlem departmanında görev yapan personelleri konferansa dahil edeceğini belirtti.

 

“Mesleklerin yüzde 80’ini yok olacak”

Türkiye’de ilk defa veri bilimi alanındaki bir konferansı, Yalova’da ve Yalova Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleştirmenin heyecanı içerisinde olduklarını belirten Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve Konferans Başkanı Doç. Dr. Murat Gök, konferansta, bilgi, elektronik, ulaştırma, temel bilimler, işletme, uluslararası ilişkiler, hukuk ve daha pek çok alandan bildirinin yer aldığını belirtti. Bilgiyi işleyecek yeteneklerin gelişmesi gerektiğini de belirten Doç. Dr. Gök; “Bilgi çağında meydana gelen teknolojik gelişmeler, hayatımızı dönüştürmekte ve şekillendirmektedir. Özellikle yakın gelecekte, dijital otonom sistemlerin yaşantımızın her alanında olması bekleniyor. Ayrıca araştırmalar, dijital otonom çağının önümüzdeki 30 yılda var olan mesleklerin yüzde 80’ini yok edeceğini ve yeni meslekler ortaya çıkaracağını söylüyor. Dijital otonom çağının enerjisi bilgidir ve bu da sanayileşmenin dördünce evresi olarak yapay zeka çalışmalarının saç ayağını oluşturmaktadır. Fakat bilgi kadar yeteneklerin de geliştirilmesi gerekir. Bu açıdan akademik camiaya büyük görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.